Iz medija

24 SATA (22.01.2013)

Želite smanjiti troškove režija? Podignite eko kredit!
Prilikom kupnje nekretnine obično se raspitujemo o njenoj cijeni, kvadraturi i položaju. No, u budućnosti će veliku ulogu u odluci imati i certificiranje nekretnina koje označava njihovu energetsku učinkovitost odnosno stupanj smanjenja potrošnje energenata. Ta vrijednost predstavlja racionalno korištenje energije čime čuvamo okoliš od zagađenja. Znate li da su upravo kućanstva jedna od najvećih potrošača energije? Zbog tog saznanja su banke u ponude kredita uvrstile eko ili zelene kredite kako biste si mogli priuštiti život u niskoenergetskoj kući. To su krediti koji čuvaju okoliš, a posljedično smanjuju iznos vaših režija.


Eko kredit - što je to i koje su mu prednosti?
To su krediti koji su namijenjeni za izgradnju niskoenergetskih kuća ili za poboljšanje energetske učinkovitosti nekretnine. Zašto odabrati takvu vrstu kredita? Razlog za ulaganje u niskoenergetske nekretnine je njihova dugoročna isplativost. Upravo zbog ušteda na energiji postižu se smanjeni troškovi režija, a vi se odgovorno ponašate prilikom korištenja energije. Na taj način poboljšavate kvalitetu života te doprinosite zaštiti okoliša.
Eko krediti omogućavaju i uštede energije u poslovanju koje će se odraziti na smanjenje troškova i dugoročno povećanje profitabilnosti poslovanja. Na taj način se stvara prostor za otvaranje novih radnih mjesta, ali ćete i povećati svoju konkurentnost na tržištu.

JUTARNJI LIST (30.04.2013)

Koliko vaš stan troši energije?

Baš kao što hladnjake i bijelu tehniku dijelimo prema potrošnji energije na vrlo štedljive, one nešto manje ekonomične pa do onih najrastrošnijih, na isti način razlikujemo stanove, kuće i zgrade. Bilo da je riječ o postojećim stambenim, poslovnim, mješovitim, javnim ili nestambenim zgradama ili pak novogradnji, pa čak i zgradama u fazi gradnje, svi objekti koji se žele prodati, iznajmiti ili dati u leasing - moraju imati energetski certifikat i jasno iskazano koliko energije troše za grijanje, hlađenje i ventilaciju.
Zašto je ta svojevrsna osobna iskaznica zgrada važna, koje su njezine koristi, kakav je postupak i cijena izdavanja certifikata, što se njime želi postići te zašto je obavezan za vlasnike zgrada, doznali smo od arhitekata Marka Zlonoge i Andreja Jakomina iz projektnog ureda MODUL 3. Energetski certifikat sastoji se od pet stranica A4 formata.
Na prvoj stranici dominira prikaz skale energetskih razreda, a predmetna zgrada svrstana je prema proračunu u jedan od njih. Uz skalu se nalaze i osnovni podaci o zgradi te izrađivaču energetskog certifikata. Na drugoj stranici nalaze se klimatski podaci, podaci o građevnim dijelovima, termotehničkim sustavima i energetskim potrebama građevine.
Sastavni dio energetskog certifikata je i popis mjera za povećanje energetske učinkovitosti predmetne zgrade koji se nalazi na trećoj stranici. Četvrta i peta stranica sadrže objašnjenja tehničkih pojmova te popis propisa, normi i proračunskih postupaka za određivanje podataka navedenih u energetskom certifikatu.

SLOBODNA DALMACIJA 23.09.2013

Stručnjaci upozoravaju vlasnike apartmana
Iznajmljivači, izradite energetski certifikat ili plaćate 10.000 kuna kazne
Tek što su prikupljeni zahtjevi za legalizaciju bespravnih objekata, Hrvatskom se tiho valja i drugi veliki Vladin projekt vezan uz nekretnine. Riječ je o energetskim certifikatima, kojima se, krajnje pojednostavljeno, dokumentira u kojoj je mjeri zgrada dobro izolirana, a što utječe na potrošnju toplinske energije zimi, ali i hlađenje ljeti.
Uredite pročelja
– Od 1. srpnja energetski certifikati su obavezni za sve novoizgrađene obiteljske kuće, zgrade i stanove veće od 50 kvadrata. Bez energetskog certifikata novogradnje ne mogu dobiti uporabnu dozvolu – tumači nam Gordan Vukušić iz tvrtke za energetsko certificiranje “Energija - projektiranje” i potvrđuje informaciju da će energetske certifikate od 1. siječnja 2016. godine, morati imati i privatni iznajmljivači apartmana većih od 50 metara četvornih.

– Resorno ministarstvo na taj način želi potaknuti građane da urede pročelja, povedu računa o termoizolaciji i svemu ostalome što može pridonijeti boljem izgledu, grijanju ili hlađenju njihovih kuća ili zgrada, a manjoj potrošnji energije – kaže Vukušić i objašnjava da će cijena takvih certifikata za privatne iznajmljivače velikih apartmana ovisiti o tome o kakvom se objektu radi - je li riječ o starijoj ili zgradi novijeg datuma i gdje se nalazi - na kopnu ili otocima, s obzirom na to da inženjeri moraju izaći na teren.

Za iznajmljivače koji na vrijeme ne pribave potrebne certifikate, uslijedit će kazne, i to od 20 do 100 tisuća kuna za pravne osobe (tvrtke i obrte), odnosno 10 tisuća kuna za fizičke osobe (građane). No, budući da je apartmana većih od 50 kvadrata na Jadranu samo dvadesetak posto, a radi se mahom o stanovima koji su pretvoreni u prostore za iznajmljivanje turistima, oko 300 tvrtki za izdavanje certifikata energetske učinkovitosti lavovski će se boriti za svoj dio kolača. Naime, jedan će dio iznajmljivača vjerojatno pokušati zaobići tu obvezu pozivajući se na činjenicu da u apartmanima i stanuje, odnosno, da ne služe samo za iznajmljivanje turistima.

– Na tržištu nekretnina Europske unije, energetski certifikati su jamstvo kvalitete nekretnine koja se prodaje i bez njih nekretnina ne može ići u promet – upozorava Vukušić.

Certifikat se naručitelju usluga daje u dva primjerka, a moguće ga je izraditi za najmanje dva dana. Ako je riječ o novim zgradama, za izradu certifikata je potreban arhitektonski projekt objekta. Certifikat je ovjeren od strane ovlaštene osobe i ima svoj broj pod kojim se kasnije uvodi u registar Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva. Iako se s certifikacijom apartmana još nije počelo, računa se da bi se ukupna cijena te usluge kretala između 2500 i 3000 kuna.

Certifikat ima pet stranica, a rok važenja mu je 10 godina. Za sve one koji u ovim kriznim vremenima pokušavaju namaknuti novac prodajom nekretnine, napomena da od 1. srpnja, odnosno od dana kada je Hrvatska postala dio Unije, energetski certifikat moraju imati sve zgrade i njihove samostalne uporabne cjeline (stanovi, uredi...), koje se prodaju. Javno izlaganje energetskog certifikata obavezno je za zgrade javne namjene ili samostalne uporabne cjeline zgrada koje se koriste za javnu namjenu u zgradama mješovite namjene.

SLOBODNA DALMACIJA (03.07.2013)

Ni ruševina veća od 50 kvadrata ne može u prodaju bez certifikata
Energetski certifikat koji od 1. srpnja, dana stupanja u Europsku uniju, moraju imati sve nekretnine, pa i ruševne potleušice koje se prodaju, a veće su od 50 metara četvornih, izazvao je posljednja dva dana dosta glavobolje kako prodavateljima kuća i stanova tako i vlasnicima agencija za nekretnine. Agencije za posredovanje u prometu nekretnina po slovu zakona od ponedjeljka više ne smiju ni oglašavati nekretnine koje nemaju energetski certifikat, a kazne građanima za prodaju objekta za koji nemaju potreban dokument penju se čak do 10.000 kuna!
– Oko legalizacije objekata vodila se velika medijska kampanja i ljudi su navrijeme shvatili što trebaju činiti, komu i kada predati zahtjeve za legalizaciju svojih kuća i drugih nekretnina. Međutim, traženje energetskog certifikata izazvalo je potpunu pomutnju jer se o tome počelo govori kasno, a pravila nisu jasna, ni nama, a kamoli našim klijentima – žali se Boro Vujović, vlasnik zagrebačke agencije “Opereta Nekretnine”.

Energetski certifikat svojevrsna je iskaznica nekog objekta u kojoj je navedeno kojem energetskom razredu pripada, odnosno koliko taj objekt troši energije i koliko je nepotrebno gubi. Energetski razredi slični su onima koji se mogu vidjeti kod različitih uređaja, hladionika ili televizora. Energetski su najštedljiviji objekti svrstani u razred A+, slijede razredi A, B, C, D, E i F, dok su najrastrošnije kuće ili stanovi svrstani u razred G.

Tko kontrolira?
U agencijama za nekretnine tvrde kako je načelno gledano izdavanje energetskoga certifikata dobra stvar jer on jasno svrstava objekt u razred koji pripada po rastrošnosti energije i svaki kupac zna kupuje li najštedljiviju nekretninu iz razreda A+ ili pak najrasipniju razreda G. No, problem je, upozoravaju, što ta novina koja se preuzela iz europskih direktiva nije dobro pripremljena. Boro Vujović tako navodi niz propusta u pravilniku i ističe kako zakonodavac nije propisao tko uopće kontrolira je li kao sastavni dio kupoprodajnog ugovora priložen i energetski certifikat.

– Ni gruntovnica ni javni bilježnik, pa čak ni porezna uprava nisu dužni kontrolirati ima li objekt koji je prodan potreban energetski certifikat. Imali smo, doduše, nekoliko slučajeva u Splitu gdje su u zemljišnoknjižnom odjelu odbili upisati nekretninu zbog nedostatka certifikata, međutim to se nije odnosilo na stare objekte, nego na ove nove koji su sagrađeni nakon 2010. godine i čiji su investitori već prije puštanja u prodaju morali pribaviti certifikate – ispričao je Vujović.

U većini agencija za nekretnine, s čijim smo predstavnicima jučer razgovarali, tvrde kako su obustavili zaključivanje kupoprodajnih ugovora za nekretnine koje nemaju certifikat, međutim rijetko koja od njih je povukla oglas za necertificirane objekte, što su također bili dužni po pravilniku. Samo letimičan pogled na web oglasnike potvrdio je kako su i jučer uredno oglašene nekretnine koje nemaju potreban certifikat.

– Prema Zakonu o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji vlasnik nekretnine je taj koji novčano odgovara za prodaju nekretnine bez energetskog certifikata, tako da nije jasno kako se mi kao agencija koja posreduje prodaji moramo ponašati – tumači Vujović.

Nazvali smo jučer jednog internetskog oglašivača koji prodaje ruševnu kamenu kuću na otoku Pagu od 53 kvadrata, i koji nije istaknuo certifikat. Na pitanje ima li kuća energetski certifikat ostao je potpuno zatečen.

– Kakav certifikat? Pa vidite na slici da je to ruševina bez krova! Da nije, ne bi je prodavao za 35 nego za 150 ‘iljada eura! Kakva kazna? 10.000 kuna??? Jeste li vi normalni? O čemu pričate? Prodajem kuću već godinu dana, nije se javilo ni pet ljudi. Svi ste vi ludi! – odbrusio nam je nepoznati Novljanin, poklopio slušalicu, a potom i uklonio oglas s interneta.

VEČERNJI LIST (01.11.2013)

Mrak Taritaš štedi na računima obnovom zgrada

Direktiva Europske unije nas obvezuje da od 1. siječnja 2014. svake godine moramo obnoviti barem tri posto ukupne površine grijanih i hlađenih zgrada u vlasništvu i korištenju javne uprave.

Do konca 2015. godine u obnovu dvjestotinjak zgrada javne uprave država će uložiti 165,5 milijuna kuna a ukupna vrijednost investicija procijenjena je na 400 milijuna kuna. Nakon što je projekt “fasadizacije” neslavno propao, ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš predstavila je program energetske obnove zgrada javnog sektora za 2014. i 2015. godinu koji se čini suvisao i provediv.

Direktiva Europske unije nas obvezuje da od 1. siječnja 2014. svake godine moramo obnoviti barem tri posto ukupne površine grijanih i hlađenih zgrada u vlasništvu i korištenju javne uprave. Stoga je Vlada u četvrtak donijela odluku da u iduće dvije godine obnovimo oko 420 tisuća kvadrata javnih zgrada što bi trebalo rezultirati velikom smanjenju potrošnje energije i posljedično znatnom uštedom javnog novca.

Javni natječaj
Uz Ministarstvo graditeljstva glavni nositelj programa bit će APN (Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama).
– Institucije javne uprave svoje će zgrade prijavljivati APN-u koji će voditi tehnički dio programa, ocjenjivati koje zgrade mogu a koje ne mogu ući u program, nakon čega će se izraditi projektni zadaci i provoditi javni natječaji za energetsku obnovu zgrada. Već sada imamo oko 100 zgrada koje su pregledane i koje su spremne za javni natječaj – tvrdi ministrica Anka Mrak Taritaš. Novac za financiranje i sufinaciranje programa osigurat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je za 2014. i 2015. osigurao 5,5 milijuna kuna za izradu energetskih pregleda i certificiranje (100 posto troškova), te još 160 milijuna kuna za samu obnovu zgrada (40 posto troškova).
– Deset posto novca osigurat će tvrtke koje pobijede na javnim natječajima a preostalih 50 posto osigurat će se iz kreditne linije – rekla je Mrak Taritaš i dodala da je ovaj dvogodišnji program temelj programa energetske obnove svih zgrada javne uprave do 2020. godine.

VEČERNJI LIST (03.10.2013)

Oglašavate li prodaju u medijima, trebate navesti energetski razred
Iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja obavještavaju kojim zgradama, i zašto, nije potreban energetski certifikat
Katica (Zagreb)
O: Ako se oglas za zgradu koja se prodaje objavljuje u medijima tada je potrebno u oglasu navesti i energetski razred te zgrade i to je odgovornost vlasnika. Kazne za agencije nisu propisane, ali agencija-posrednik u prometu nekretnina ovlašteni je posrednik nekretninama i kao takav je dužan poznavati važeće propise koji se odnose na područje njezine djelatnosti (u ovom slučaju propise koji se odnose na obvezu posjedovanja energetskog certifikata zgrade) te ih predočiti stranci koja koristi njezine usluge. To ne vrijedi za zgrade koje su izuzete od obveze energetskog certificiranja. To su zgrade odnosno samostalne uporabne cjeline zgrade koje imaju uporabnu korisnu površinu manju od 50 m². Ta površina čini ukupnu ploštinu neto podne površine grijanog dijela zgrade, što znači da se, na primjer kod stana, zbrajaju sve ploštine prostorija – soba, kuhinje, kupaonice, WC-a, hodnika i ostave. Negrijani dijelovi zgrade, primjerice tavan, podrum, stubište, lođe i terase, ne ulaze u tu površinu.
Grijanim dijelom zgrade podrazumijeva se i dio zgrade u kojemu je predviđena kontrolirana temperatura sukladno namjeni korištenja i važećim propisima (na primjer: stan u stambenoj zgradi koji se dulje vrijeme ne koristi za predviđenu namjenu pa se ne grije ili koji nema instalirani sustav grijanja, a sukladno namjeni je on potreban, smatra se grijanim prostorom). Energetski certifikat nije potreban za zgrade koje su po posebnom zakonu upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske i zgrade koje imaju posebnu ambijentalnu vrijednost. Prema važećem Pravilniku o energetskim pregledima građevina i energetskom certificiranju zgrada (Narodne novine 81/12, 29/13, 78/13) zgrade koje su po posebnom zakonu upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske nisu izuzete od obveze energetskog certificiranja. Prema navedenom Pravilniku sukladno članku 7., Energetski certifikat mora imati zgrada javne namjene ili dio zgrade mješovite namjene koji se kao samostalna uporabna cjelina koristi za javnu namjenu ako ima ukupnu korisnu površinu veću od 500 m², a od 9. srpnja 2015. veću od 250 m² koja se gradi, prodaje, iznajmljuje, daje na leasing ili daje u zakup, osim ako Pravilnikom nije drukčije propisano – odgovaraju iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

fqVidi više

Najčešća pitanja i odgovori

o energetskom certificiranju

npVidi više

Iz medija

o energetskom certifikatu